استفاده از پلاستیک در روف گاردن برای امنیت غذایی و چشم انداز پایداری
ایجاد باغ تراس روشی پایدار برای فعالیت های باغبانی در مناطق شهری است. باغبانی روی پشت بام ایده جدیدی از باغبانی در مناطق شهری است که در آن دسترسی به زمین محدود شده و منجر به تولید محصول در ظروف، کیسه های کشت و حتی در بشکه های پلاستیکی می شود. باغبانی شهری درحال توسعه می تواند تا حدی امنیت غذایی را تقویت کرده و درآمدزایی را بهبود بخشد. اگرچه روستاها سهم عمده ای در کشاورزی دارند، اما باغبانی شهری می تواند این سهم را به حداقل رسانده و میزان معینی از جمعیت شهری را به مناظر طبیعی نزدیکتر کند. امروزه آمار نشان می دهد که مزارع شهری غذای یک چهارم جمعیت شهری جهان را تامین می کنند. جنبه کلیدی باغبانی شهری در برنامه ریزی تقویم زراعی سالانه و انتخاب منبع تغذیه بهینه مانند ضایعات آشپزخانه برای باغبانی موفق شهری است. نسبت های مختلف مواد مغذی نیز از منابع آلی و معدنی بایستی برای تامین تغذیه بهینه گیاهان باتوجه به مرحله رشد گیاه و محیط خارجی محاسبه شود. دولت هند برای داشتن برنامه غذایی بدون سوء تغذیه برنامه ملی تغذیه یا POSHAN Abhiyan را راه اندازی کرده است. برای تامین تقاضای بالای مواد غذایی، کشت سبزیجات روی پشت بام می تواند به تامین سبزیجات تازه و بهداشتی کمک کرده و هزینه های خانوار را کاهش دهد.
افزایش جمعیت و کاهش مناطق مناسب برای باغبانی در داخل شهرها منجر به ظهور ایده باغبانی روی پشت بام در شهرها شده است. راه های جدیدی برای پرورش محصولات زراعی در انواع ظروف یا سازه های مختلف وجود دارد. کار را باید با چند نوع گیاه مانند سبزیجات تازه، درختان میوه چند ساله و سبزیهای برگدار در گلدان، کیسه ها و حتی بشکه های پلاستیکی آغاز کرد. اگرچه اهمیت کشاورزی روستایی هرگز نمی تواند جایگزین شود، باغبانی شهری درحال توسعه جهانی می تواند بار تامین مواد غذایی را تا حد معینی کاهش داده و شهرنشینی را به طبیعت سوق دهد. با این حال، کشاورزی شهری و روستایی بایستی باهدف دستیابی به امنیت غذایی جهانی مورد توجه قرار گیرند. درحال حاضر حدود 15 درصد از غذای جهان در مناطق شهری تولید می شود. باتوجه به گزارشات سازمان مواد غذایی و کشاورزی سازمان ملل متحد، مزارع شهری عرضه یک چهارم مواد غذایی جمعیت شهری جهان را برعهده دارند. شیوع گسترده سوء تغذیه و کمبود کالری در مناطق شهری هند روبه افزایش است. در واقع، هند از بین 117 کشور در رتبه 102 شاخص جهانی گرسنگی 2019 (GHI) قرار دارد و از بحران گرسنگی رنج می برد. عدم دسترسی به فضای محدود دلیل اصلی تکامل باغ های پشت بام در کلان شهرها به شمار می رود. این کار دستیابی به فضای کشت مناسب، بهبود ظرفیت های خود-تولید غذای سالم در خانواده و داشتن رژیم غذایی سالم حتی در بین اقشار پایین را متعادل می کند. پرورش سبزیجات در باغ تغذیه مواد مغذی را تامین خواهد کرد که برای رژیم غذایی متعادل ضروری هستند زیرا سبزیجات تازه حاوی انواع ویتامین، مواد معدنی، فیبر مورد نیاز روزانه و مواد شیمیایی گیاهی هستند. سبزیجات در رژیم غذایی روزانه به شدت با بهبود سلامت دستگاه گوارش، بهبود بینایی و کاهش خطر ابتلا به بیماری قلبی و سکته در ارتباط هستند. همه سبزیجات ممکن است از سلامت انسان در برابر آسیب رادیکال های آزاد، عوامل سرطان زا، بیماری های مزمن مانند دیابت و انواع سرطان محافظت کنند.
اهمیت باغبانی در پشت بام
1. دسترسی آسان به میوه و سبزیحات تازه، کمک به ایجاد تعادل در رژیم غذایی و کاهش سوء تغذیه
2. سبزی کاشته شده در باغ تراس به تامین انواع مواد مغذی که نقش مهمی در رژیم غذایی سالم دارند کمک می کند. همچنین به امنیت غذایی شهرهای دارای جمعیت روبه افزایش کمک می کند.
3. پتانسیل بهبود انواع خدمات اکوسیستم، افزایش تنوع زیستی شهری و کاهش کمبود مواد غذایی را دارد.
4. به مبارزه با سوء تغذیه و تامین مقدار مجاز مواد غذایی توصیه شده برای اعضای خانواده کمک می کند.
5. ردپای زیست محیطی شهر را به حداقل رسانده و در برابر تغییرات آب و هوایی مقاوم است.
معیارهای انتخاب سبزیجات برای باغبانی در پشت بام
1. محصولات زراعی باید محکم و مقاوم در برابر باد و سایر شرایط اقلیمی باشند.
2. از گیاهان دارای ساقه شکننده باید اجتناب کرد.
3. سبزیجات با ارتفاع کم مانند سبزیجات ریشه دار (هویج، تربچه و شلغم) برای پرورش در باغ تراس مناسب هستند.
4. سبزیجات برگدار قد کوتاه مانند کاهو و اسفناج نیز برای کشت در باغ تراس مناسب هستند.
5. به طور دقیق تر، سبزیجات باید در ظروف زیر توری برای جلوگیری از خشک شدن خاک کشت شوند.
6. بلافاصله پس از پیوند گیاهان باید محیط رشد را مالچ کنید تا ظرفیت نگهداری آب را که سرشار از ترکیبات ارگانیک است متعادل کنید.
انواع باغ تراس (روف گاردن) در پشت بام
سه نوع اصلی از باغ تراس در پشت بام برای کشت سبزیجات وجود دارد:
1. تراس باغ برای تولید مستقیم: گیاهان روی بسترهای کم عمق آماده شده در محیط کشت خاک شامل یک غشای ضد آب یا لایه هایی اضافی مانند مانع ریشه، لایه زهکشی و سیستم آبیاری قرار داده می شوند.
2. باغ تراس در ظروف کشت: شامل پرورش سبزیجات، گیاهان و گل در گلدان، سطل، ظروف، بطری یا بسترهای بزرگ می شود که بر پایه خاک رشد می کنند. در این مخلوط می توان از خاک، کمپوست یا خرده چوب استفاده کرد. برای ظروف کشت پشت بام می توان از گلدان های پلاستیکی ساده که به راحتی در دسترس بوده و بازیافت می شوند تا سیستم های پیچیده تر استفاده کرد.
3. سیستم های هیدروپونیک پشت بام: در این روش گیاهان در محلول مواد مغذی مایع به منظور افزایش تولید و رشد فصلی پرورش داده می شوند. می توان از بسترهای هیدروپونیک حفاظت شده یا باز استفاده کرد. همچنین محلول غذایی با مخلوط کردن نسبت های مختلف عناصر مغذی تهیه می شود.
جمع بندی
باغات تغذیه عملکرد پایداری در بهبود تغذیه و امنیت غذایی دارند. همچنین این تراس باغ ها به طور قابل توجهی به تنوع رژیم غذایی کمک می کنند. باغ های آشپزخانه می توانند به بهبود امنیت غذایی، بهبود درآمدزایی و معیشت مردم کمک کنند.
دولت هند برنامه تغذیه ملی یا POSHAN Abhiyaan را باهدف دستیابی به تغذیه ملی یکپارچه و دستیابی به یک کشور عاری از سوء تغذیه تا سال 2022 راه اندازی کرد. میزورام توسعه فضاهای مدرسه را به عنوان باغ های آشپزخانه به نام "کان سیکول، کان هوان" یا "مدرسه من، مزرعه من" را آغاز کرد. مدارس دولتی در چاندیگار درحال توسعه مزارع کوچک برای تامین میان وعده های مدارس هستند. وزارت توسعه منابع انسانی دستورالعمل هایی را برای باغ های (آشپزخانه) تغذیه مدارس در دولت و مدارس مشمول طرح میان وعده تعیین کرد. در روز بهداشت و تغذیه روستا، دولت هند در دسترسی به خدمات سلامت و تغذیه ابتکار عمل داشت به طوری که سطح آگاهی افراد از باغ های تغذیه را افزایش داد و همچنین نشان می دهد که چگونه می توان مواد غذایی پرورش داده شده را به رژیم غذایی روزانه افزود.